Heel Holland Transparant doet publiekelijk wat talloze instanties en bedrijven achter gesloten deuren doen: een risicoprofiel geven aan gewone burgers.

Heel Holland Transparant is een journalistiek experiment: een simulatie van de dagelijkse praktijk waarin mensen continu worden beoordeeld op basis van hun persoonlijke gegevens.

Voor Heel Holland Transparant hebben wij een greep gedaan uit de openbare data van een willekeurige groep bekende én onbekende Nederlanders. Op basis van deze data hebben we aan iedereen uit de lijst een rapportcijfer toegekend van 0 (laag risico) tot 100 (hoog risico). Dit noemen we de risicoscore. Hierbij zijn we uitgegaan van de plek waar iemand woont in combinatie met iemands LinkdedIn-profiel en Twittergedrag.

Heel Holland Transparant doet publiekelijk wat talloze instanties en bedrijven achter gesloten deuren doen.

Waar is die risicoscore op gebaseerd?

De risicoscore zegt in hoeverre je aan het ideaaltype van een risicovrije burger voldoet. Eerst definiëren we hoe dat ideaaltype eruit ziet. In dit geval: hoog opgeleid, een postcodegebied waar weinig ziekte of inbraken voorkomen en een positieve attitude op sociale media. Vervolgens vergelijken we met behulp van basale statistiek de mensen in onze database met dat ideaal. Hoe meer iemand van dat ideaal afwijkt, hoe hoger de risicoscore. Dit is een beproefde methode.

Ook geven we pluspunten voor transparantie. Hoe meer iemand zichzelf bloot geeft, hoe beter wij kunnen hem of haar scoren.

Hoe hebben jullie toegang gekregen tot deze data?

Alle data zijn openbaar of door de personen op de lijst zelf gepubliceerd, op Twitter of LinkedIn. De gebruikte databronnen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Kadaster, de Kamer van Koophandel, de politie, het insolventieregister, het openbare register met energielabels voor woningen, de provinciale Risicokaart en social mediabedrijven LinkedIn en Coosto. De meeste data zijn gratis. Alleen voor enkele social media data en gegevens van de Kamer van Koophandel hebben wij betaald (circa 350 euro in totaal).

Hoe kom ik van jullie lijst af?

Als je wilt dat jouw gegevens uit onze database worden verwijderd kun je dat doen door jouw naam en postcode in te vullen op onze EXIT pagina. Binnen 24 uur verwijderen wij dan jouw gegevens. Besef wel dat alle informatie die wij gebruiken nog steeds in de primaire bronnen staat en door talloze andere bedrijven en instanties wordt gebruikt.

Hoe verander ik mijn gegevens?

Zijn bepaalde data in jouw profiel onjuist? Stuur dan een mail naar bezwaar@heelhollandtransparant.nl. Ook hier geldt: de fout staat ook nog wel in de oorspronkelijke bron.

Ik vind het prima om in de lijst te staan, maar wil niet dat mijn portret wordt gebruikt.

Als je wilt dat jouw portret uit onze database wordt verwijderd kan je ons een mail sturen waarin je het specifieke profiel vermeld. Als de naam in jouw email overeenkomt met het profiel dat je vermeldt dan zullen we jouw foto binnen 24 uur verwijderen.

Hoe lang bewaren jullie deze data?

Onze index zal in deze vorm tot uiterlijk 31 december 2015 online staan. Daarna worden alle gegevens uit onze database verwijderd. En ook hier geldt weer: deze gegevens staan dan nog wel in de databases van de partijen die de betreffende gegevens aan ons hebben verstrekt.

En verder?

Wil je meer weten over de motieven achter dit experiment en lezen hoe bedrijven en instanties een risicoprofiel maken op basis van jouw data, lees dan dit verhaal op De Correspondent.

Wie zitten achter Heel Holland Transparant?

Heel Holland Transparant is een samenwerking tussen Bits of Freedom, De Correspondent en Atelier Yuri Veerman. Het experiment is gefinancierd door de Open Society Foundations.